NTR DICHTBIJ NEDERLAND: JAARLIJKS VEEL MANNEN SLACHTOFFER GEWELD
In Nederland hebben behalve vrouwen ook genoeg mannen te maken met huislijk geweld. Er heerst vaak nog een taboe op het onderwerp en vooral allochtone mannen vragen niet snel om hulp. In de vier grote steden van Nederland loopt het proefproject mannenopvang. Bijna 700 mannen klopten de afgelopen vier jaar aan voor hulp. We praten vanavond in de uitzending met Anita Nanhoe, onderzoekster huiselijk geweld. En met Famile Arslan, die als advocaat mannen verdedigt die slachtoffer zijn geworden van uitbuiting en geweld. Luister hier naar het interview.
TV RIJNMOND: PROEFPROJECT MANNENOPVANG VERLENGD
Het proefproject met een Blijf Van Mijn Lijf-huis voor mannen is een succes. Daarom heeft verantwoordelijk minister Veldhuizen van Volksgezondheid het project verlengd tot eind volgend jaar.
Meer dan de helft van de mannen in de Blijf Van Mijn Lijf-huizen is van Nederlandse afkomst. Verder zijn er ook veel Marokkaanse, Turkse en Chinese mannen die opgevangen moeten worden. Veel van deze allochtone mannen krijgen nadat de relatie is verbroken te maken met eergerelateerd geweld, bijvoorbeeld door de familie van de ex-partner. Vaak gaat het dan om bedreiging of mishandeling.
In de afgelopen tweeënhalf jaar hebben de huizen bijna tweehonderd slachtoffers opgevangen. In totaal zijn er veertig opvangplekken, allemaal in de vier grote steden. Kijk hier naar de reportage van TV Rijnmond.
VADER KENNIS CENTRUM (VKC)
Het proefproject mannenopvang in de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam (G4) wordt voortgezet tot 1 januari 2015. Dat maken de G4 en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag bekend. Doel van verlenging van de pilot, waarvoor 2,4 miljoen euro is uitgetrokken, is mannenopvang uit de taboesfeer te halen. Lees verder
GEMEENTE AMSTERDAM: Mannenopvang tot 2015 voortgezet
De mannenopvang in de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam (G4) wordt tot 1 januari 2015 voortgezet. Onlangs verlengden VWS en de G4 een convenant om mannelijke slachtoffers van (dreigend) geweld in afhankelijkheidsrelaties opvang en begeleiding te bieden. Doel is ook om er voor te zorgen dat de opvang van mannelijke slachtoffers uit de taboesfeer verdwijnt. Lees verder