Over ‘Eer en partnergeweld onder Hindostanen’

 

VOLKSKRANT: WORSTELEN MET DE GROTE TABOES

imageOok Hindostanen kennen problemen rond huiselijk geweld, patriarchale verhoudingen en homofobie. Een kleine groep organiseert bijeenkomsten om erover te praten.

ROTTERDAM – Pandit Harridat Koendan (60), lang wit hemd, rode sjaal, ketting om de hals, rode stip op het voorhoofd, leest een verhaal voor uit een belangrijk hindoeïstisch geschrift. Poëtisch vertelt hij over het zinnespel tussen vrouwen, die op tapijten liggen en ‘elkaars lippen proeven’. Hij wil maar zeggen dat de liefde tussen vrouwen is toegestaan. Want zij komt voor in de boeken van Hindostaanse geleerden. Op transgenders is de pandit ook een enkele keer gestuit. Frappant vindt hij dat mannenseks nergens beschreven staat. ‘Maar er staat ook nergens dat het verboden is’, benadrukt Koendan, die op een zondag in februari door de Hindostaanse stichting Apna Bhawan was uitgenodigd om in de Rotterdamse sociëteit Matrix te komen spreken over seksuele diversiteit. Lees verder

Titel: Worstelen met de grote taboes
Auteur: Janny Groen
In: Volkskrant, editie 3 november 2014

 

NTR DICHTBIJ NEDERLAND: ONDERZOEK EER EN PARTNERGEWELD

imageIn Rotterdam is onlangs het eerste wetenschappelijke onderzoek naar eer- en partnergeweld onder Hindoestanen gepresenteerd. Binnen de Hindoestaanse gemeenschap is de eer van de familie vaak belangrijker dan praten over huiselijk geweld. Verslaggever Patricia Cronie zocht desbetreffende onderzoekster Anita Nanhoe op. Luister hier naar het interview.