Surinaamse mannen vaker slachtoffer van huiselijk geweld

 

Mishandeling komt veel voor onder Antillianen en Surinamers. Dat zegt Anita Nanhoe van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in Rotterdam. Zij heeft onderzoek gedaan naar huiselijk geweld onder de verschillende etnische groepen.
Uit cijfers van het Advies- en steunpunt Huiselijk Geweld blijkt dat de meldingen van Antillianen het hoogst zijn, gevolgd door de Surinamers. Nanhoe heeft de Surinamers ook naar herkomst apart geregistreerd. “Er wordt een splitsing gemaakt tussen Hindostanen en Creolen.” Uit de meldingen blijkt dat Hindostanen sterk vertegenwoordigd zijn. “Van de Surinamers die zich melden, bestaat meer dan de helft uit Hindostanen. De reden hiervoor is zeker een onderzoek waard”, zegt Nanhoe.

Vaarwel machocultuur
Volgens Nanhoe blijkt dat negentien procent van de meldingen bij de Surinamers, zowel onder Hindostanen als Creolen, een situatie betreft waarbij de man slachtoffer is. Hieronder verstaat de GGD ernstige situaties van huiselijk geweld, waarbij de man door de vrouw geslagen wordt. “Als we naar de cijfer kijken, kunnen we de machocultuur vaarwel zeggen. Maar als er sprake is van een taboe vanwege de machocultuur dan is dit probleem erger dan wij ze in de cijfers terugzien”, aldus Nanhoe. Bij de Antillianen is dat nog niet uitgezocht.

Luister naar Anita Nanhoe in gesprek met Prya Bisambhar.
Door: Priya Bisambhar
Radio Nederland Wereldomroep Suriname