De arbeidsmigratie van Brits-Indische vrouwen na afschaffing van de slavernij.
De strijd tegen drie patriarchaten om hun zelfbeschikking.

Op 5 juni is het precies 150 jaar geleden dat de eerste Brits-Indiërs arriveerden in de Nederlandse kolonie Suriname. Tien jaar nadat de slavernij formeel was afgeschaft en ruim drie weken voor het einde van de tien jaren verplichte arbeid voor de voormalig totslaafgemaakten. De Brits-Indiërs zouden het werk van de voormalig totslaafgemaakten voortzetten. In totaal migreerden er 34.304 Brits-Indiërs tussen 1873 en 1921 met een 5-jarig arbeidscontract naar Suriname. 28,5% van hen was vrouw. Over dit deel van de koloniale geschiedenis is in Nederland maar heel weinig bekend. Over de strijd die de eerste Brits-Indische vrouwen leverden in Suriname is nagenoeg niets bekend.

Nanhoe beschrijft met behulp van literatuurstudie en verhalen van nabestaanden hoe het leven van de eerste generatie vrouwen er uitzag in Suriname. Arbeidsmigratie was voor hen een overlevingsstrategie en een manier om over het eigen leven te beschikken. Zij waren veelal outcasts in Brits-Indië, veroordeeld tot een leven op straat. Hoewel Brits-Indiërs in India fel protesteerden tegen de arbeidsmigratie van ‘morele’ vrouwen, zagen zij de straten van de steden graag verlost van de ‘immorele’ vrouwen. Voor de vrouwen zelf bood arbeidsmigratie keuzemogelijkheden rondom kostwinning en overleving. Het bracht meer zelfstandigheid en zelfbeschikking, ondanks dat zij ook in Suriname behoorden tot de onderste laag van de samenleving. Migratie bood de kans een nieuw leven op te bouwen.

De Brits-Indische vrouwen hadden hun survivormentaliteit ook in Suriname nodig. Zij werden onderdrukt, mishandeld, verkracht en sommige zelfs vermoord. Zij gaven hun verworven zelfbeschikking niet uit handen en gingen de strijd aan met drie patriarchaten: de Britse, de Brits-Indische en de Nederlandse. Zij maakten hun eigen (partner)keuzen, bouwden hun eigen kapitaal op en zorgden tegelijkertijd voor hun kinderen. Zij waren de Brits-Indische feministen van hun tijd. Het boek De arbeidsmigratie van Brits-Indische vrouwen na afschaffing van de slavernij bespreekt de context van de migratie en de strijd die de vrouwen leverden.

Auteur: Dr. Anita Nanhoe
ISBN: 9789491076367
Prijs: € 23,90
Bestellen bij de uitgever: Stili Novi Publishing